top of page
 • Foto van schrijverINOFOLIC

Heel wat vrouwen hebben niet zo’n vruchtbare cyclus als ze zelf vermoeden.

Eens je beslist hebt dat je voor kinderen wilt gaan, kan het vaak niet snel genoeg gaan. Maar veel koppels ervaren toch dat zwanger worden niet altijd in 1,2,3 gebeurt. En dat is perfect normaal, stelt gynaecoloog Johan Van Wiemeersch gerust, die als richtlijn de 12-maanden-regel meegeeft.

 • Heel wat vrouwen hebben niet zo’n vruchtbare cyclus als ze zelf vermoeden. Daar kunnen ze wat aan doen waardoor de kans op zwangerschap stijgt.

 • “Het is wetenschappelijk aangetoond dat voedingssupplementen met myo-inositol de vruchtbaarheid kunnen verbeteren bij vrouwen bij wie zwanger worden niet vanzelfsprekend is.”

 • Uit een enquête van IVOX (in opdracht van INOFOLIC®) blijkt dat het met de kennis van de Belg beter kan. INOFOLIC® is een voedingssupplement dat per zakje 2 g myo-inositol en 200 μg foliumzuur bevat.


‘We gaan ervoor.’ Zodra die knoop is doorgehakt, kan het bij de meeste koppels niet snel genoeg gaan. Maar wat is snel? Direct, na drie maanden, binnen zes maanden, een jaar – of nog langer? We onthouden hierbij twee zaken: het belang van een betere kennis van ‘de 12 maanden regel’ en het feit dat er ook heel wat mogelijkheden bestaan om koppels te helpen zwanger te raken – waarbij de minst belastende oplossing steeds het meest aangewezen is.


“Er is geen gouden regel die voor iedereen toepasbaar is. Hoe snel je zwanger wordt, hangt af van heel wat factoren waaronder je leeftijd, je levensstijl, je gewicht, je gezondheid, je medische voorgeschiedenis, je dagelijkse portie stress én hoe vaak je seks hebt”, zegt gynaecoloog Johan Van Wiemeersch, woordvoerder van de VVOG (Vlaamse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie). “Ook al doen er veel verhalen de ronde van koppels die ‘maar één of twee keer moesten proberen’, toch ziet de realiteit er een pak anders uit. Bij vrouwen met een normaal gewicht duurt het gemiddeld 12,5 maanden voor ze zwanger zijn. Bij vrouwen met een normale cyclus en jonger dan 35 jaar is na een half jaar onbeschermd vrijen ongeveer 70% zwanger, na één jaar 80% en na twee jaar 90%.”


Recent en onafhankelijk onderzoek (i) over minder bekende, zachte opties Heel wat vrouwen hebben niet zo’n vruchtbare cyclus als ze zelf vermoeden. Daar kunnen ze wat aan doen waardoor de kans op zwangerschap stijgt. Gynaecoloog Johan Van Wiemeersch: “Het verbeteren van de ovulatie, de kwaliteit en de rijping van de eicellen kan een oplossing zijn om sneller natuurlijk zwanger te raken. Het is wetenschappelijk aangetoond dat voedingssupplementen met myo-inositol de vruchtbaarheid kunnen verbeteren bij vrouwen bij wie zwanger worden niet vanzelfsprekend is.”


Uit recent onderzoek blijkt dat de kennis van de Belg over de positieve invloed van myo-inositol op de vruchtbaarheid nog zeer beperkt is terwijl de wetenschap het hierover nochtans eens is. De enquête werd besteld door INOFOLIC®: een voedingssupplement dat per zakje 2 g myo-inositol en 200 μg foliumzuur bevat.

Het onderzoek (i) geeft ook een blik in het hoofd en het hart van de Belg. Die denkt dat het gemiddeld 5,3 maanden duurt om zwanger te worden. Dat is een stevig verschil van meer dan 7 maanden met de realiteit (12,5 maanden).

 • 56% denkt: maximaal 5 maanden

 • 22% denkt: gemiddeld 6 maanden

 • 12% denkt: tussen 7 en 11 maanden

 • 7% denkt: gemiddeld 12 maanden

 • 3% denkt: minimaal 13 maanden

Wanneer zijn verdere vruchtbaarheidsonderzoeken nodig?

Ben je jonger dan 38, heb je een normale menstruele cyclus en heb je regelmatig seksuele betrekkingen (ongeveer 2 tot 3 keer per week)? Wacht dan rustig een jaartje af vooraleer een arts te raadplegen in verband met je vruchtbaarheid. Ben je ouder dan 38 jaar en probeer je al meer dan 6 maanden zwanger te worden, dan kan je het best contact opnemen met een gynaecoloog. Vrouwen met een zeer korte (minder dan 21 dagen) of zeer lange cyclus (meer dan 35 dagen) gaan het best meteen even langs bij de arts of gynaecoloog Hulp zoeken – moeilijk of gemakkelijk? Een gezonde levensstijl, kalm blijven en stress vermijden zijn belangrijk om zwanger te worden – net als frequente seks. Ook hulp of een luisterend oor durven zoeken, is belangrijk. Uit onderzoek blijkt dat koppels het niet makkelijk vinden om met die hulpvraag om te gaan.

Recent en onafhankelijk onderzoek geeft aan dat Belgen het moeilijk vinden om dit onderwerp aan te snijden met hun familie en vrienden én met hun arts:

 • 70% is van mening dat dit onderwerp moeilijk bespreekbaar is met familie en vrienden

 • 57% zou het moeilijk vinden als het henzelf zou overkomen

 • 34% is van mening dat dit onderwerp moeilijk bespreekbaar is met een arts

 • 21% zou het moeilijk vinden dit te bespreken met de eigen arts

Dr. Van Wiemeersch: “Hulp zoeken betekent niet noodzakelijk dat je meteen in een zwaar medisch traject stapt. We pakken het stapsgewijs aan en zoeken de oplossing die het minst belastend is voor het koppel. Naast begeleiding is het wegnemen van stress belangrijk. Het is niet toevallig dat koppels zwanger worden op vakantie. Een betere kennis kan ook veel tranen en frustratie voorkomen.”


De opties van het koppel

Er zijn heel wat oplossingen voorhanden om koppels met een moeilijk in te vullen kinderwens te begeleiden. “Bij één derde van de koppels ligt het probleem bij een van de partners, bij een ander derde bij beide, bij nog een derde kunnen we de oorzaak niet verklaren”, zegt gynaecoloog Johan Van Wiemeersch. Uit onderzoek blijkt dat het met de kennis van de Belg nog beter kan, want die is nog behoorlijk beperkt, zo blijkt uit de cijfers:

 • 88% heeft al gehoord van hormoonbehandelingen – waarvan 39% dit goed kent

 • 72% heeft al gehoord van ivf – waarvan 42% dit goed kent

 • 62% heeft al gehoord van voedingssupplementen en vitamines – waarvan 26% dit goed kent

 • 17% heeft al gehoord van ICSI – waarvan 9% dit goed kent

 • 10% heeft al gehoord van myo-inositol – waarvan 3% dit goed kent

Meer informatie op www.inofolic.be

(i) Onderzoek uitgevoerd door IVOX op een representatief staal van Belgen tussen 25 en 55 jaar oud in juni 2019

158 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page